4 Şubat 2012 Cumartesi

Bims ve Pomza Çalıştayı 2011

 Türkiye Bims Sanayicileri Derneği ile Türkiye Pomza Bilgi ve Teknolojileri Platformu tarafından düzenlenen ''Bims ve Pomza Çalıştayı'' Kapadokya Dedeman Oteli'nde sektör ile ilgili ülke genelindeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üyeleri ve çok sayıda akademisyenin katılımı ile yapıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Vali Abdurrahman Savaş, yapılarda bims ve pomzanın kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Bu izolasyon malzemelerinin emsallerine göre daha uzun ömürlü, daha dayanıklı ve üstün özelliklere sahip olduğunu belirten Savaş, bims ve pomzaya talebin artması için bir dizi çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.
Çalıştayda hazır bulunan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da, sektörün gelişmesi, bu yapı malzemelerine talebin artması için yapılacak çalışmalara Nevşehir Üniversitesi olarak her zaman destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Doğal İzolasyon Malzeme Üreticileri Derneği (DİMDER) Başkanı Süleyman Temizci ise konuşmasında, Türkiye'nin cari açığına dikkat çekerek, cari açığın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmının, pomza ve bims sektöründen karşılanabileceğini söyledi.
Türkiye'deki cari açığın yıl sonu itibariyle 70 milyar dolar civarında olacağının tahmin edildiğini dile getiren Temizci, ''Bims, pomza, doğal ısı yalıtım sıvaları, ülkemizde kaynağı tamamen yerli olan yalıtım malzemeleridir. Dünyadaki pomza yataklarının önemli bir bölümü Türkiye'dedir. Sektörün önü hükümetlerce sonuna kadar açıldığında, cari açığın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmı bu sektörden karşılanacağı açık ve net bir matematiktir'' şeklinde konuştu.
-Dünyadaki pomza rezervlerinin yarısı Türkiye'de-
Dünyadaki pomza madeninin yüzde 47'sinin Türkiye'de olduğunu vurgulayan Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Seyit Koca da konuşmasında, bu madenin Türkiye'den 40 ülkeye ihraç edilmekte olduğunu kaydetti.
Pomza madeninin dünyada mobilya, elektronik, sanayi ve kimya sektörlerinde kullanılırken, Türkiye'de ise sadece tekstil ve inşaat sektöründe kullanılmakta olduğuna dile getiren Koca, kullanım alanının Türkiye'de de geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Sektörün sorunlarına da değinen Koca, en büyük sorunlarının nakliye olduğunu dile getirdi.
Çalıştayda Süleyman Demirel Üniversitesi Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, ''Pomza Sektörünün Analizi'' konulu sunumunda, pomzanın özelliklerini anlattı.
İl Emniyet Müdür Dr. Ömer Gurulkan ile bims ve pomza sektöründe faaliyette bulunan iş adamlarının da hazır bulunduğu çalıştay, sektörle ilgili sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinde bulunulması ile sona erdi.
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder