1 Kasım 2011 Salı

BİMS (POMZA) TANIMI, ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ


Bims taşı teknik termolojide “doğal hafif agrega” olarak nitelendirilmekte olup, “pomzataşı” olarak ta adlandırılmaktadır. Bims taşının kırma, eleme ve boyutlandırma ile elde edilmiş farklı tane boyutlarındaki malzeme haline “bims agregası’’ (pomza agregası) adı verilmektedir. TS 3234 standardına göre de pomza; birbirine bağlantısız boşluklu, sünger görünümlü silikat esaslı, birim hacim ağırlığı genellikle 1gr/cm³ ten küçük, sertliği Mohs skalasına göre yaklaşık 5 ~ 6 olan ve camsı doku gösteren volkanik bir madde olarak tanımlanmıştır .


Pomza; volkanik aktiviteler sonucu meydana gelmiş silikat esaslı, gözeneklerinin birbirleriyle bağlantılı olmadığı, amorf, camsı doğal bir kayaçtır. Dilimizde, sünger taşı, hışır taşı, topuk taşı, gibi adlar alan bu kayaç, İngilizce’de pumice, Almanca’da ise natür bims olarak bilinmektedir. Pomza asidik ve bazik olarak ikiye ayrılmakla beraber en yaygın olanı asidik pomzadır. Asidik pomza beyaz ve kirli beyaz renktedir. Mohsskalasına göre sertliği 5 ~ 6 olup, yoğunluğu 0,5 ~ 1 gr/cm³ tür. Bazik pomza kahverengi veya siyah olup daha ağırdır. Sertliği Mohs skalasına göre 5 ~ 6 olup,yoğunluğu ise 1 ~ 2 gr/cm³ tür 


Her iki kategoride yer alan bims taşının genel özelliği, oluşum esnasında volkanik faaliyette ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terk etmesi sonucu, oldukça gözenekli bir kayaç yapısının oluşmasıdır. 



Bünyesindeki silis oranı arttıkça, bims taşının renginin beyaza yakın bir renk aldığı görülür. Ayrıca yer yüzünde en fazla bulunan pomza oluşumlarının, asidik karakterli olduğu da görülmektedir.


Surbims İletişim: 90 (384) 218 33 11
www.surbims.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder