1 Kasım 2011 Salı

POMZANIN KULLANIM ALANLARI


POMZANIN KULLANIM ALANLARI
Son yıllarda birçok sektörde kullanılmaya başlanılan pomza tasının bazı kullanım alanları aşağıdaki resimde verilmiştir.





Bunlardan bazılarını kısaca açıklamak istersek;
Ülkemizde üretilen pomzanın büyük bölümü inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Pomza, perlitin kullanıldığı alanların genellikle tümünde kullanılır. Perlitte kullanılan enerji ve yatırım pomzada gerekmediğinden, inşaat sektöründeki kullanımı son yıllarda hızla artış göstermektedir. Pomza normal kumun ve çakılın 1/3 ile 2/3'ü kadar yoğunluğa sahiptir. Aynı durum pomza ile yapılan betonlarda da görülür. İnşaatlarda pomza betonunun normal betondan hafif olması (birim hacim ağırlığı 800-900 kg / m3 ) nedeni ile zaman ve isçilikten tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca temele binen yük azalacağından yaklaşık % 20 civarında demirden tasarruf sağlanması mümkündür.

Pomzanın ısı geçirgenlik kat sayısı ( 0.33 - 0.80 kcal / mh 0C ) normal betondan 5-7 kat daha fazla izolasyon sağlamakta ve bu özelliğinden dolayı da büyük çapta ısı ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Pomzanın gözenekli yapısından dolayı, pomzadan ve bimsten üretilen yapı elemanlarının ısı yalıtımı diğer malzemelerden üretilenden çok daha fazladır 

Tekstil sektöründe; yaygın olarak kot taslama olarak bilinen işlemde ve kot kumaşlarının renklerinin açılması, ağartılması ve kumasın yumuşatılması işlemlerinde kullanılmaktadır. Tarım endüstrisinde; toprak ıslahında, az topraklı veya topraksız ortamlarda bitki yetiştiriciliğinde, su beslenimi kısıtlı tarımsal - yeşil alanlarda kullanılır Kimya ve diğer endüstri alanlarında kullanımı; çimento üretiminde puzzolonik malzeme olarak, izolatif  duvar boyası, pürüzlü kaplama, motifli boya, astar macunu vernik dolgusu, aşınmayan trafik boya ve kaplamalarında, plastik sanayi ve kâğıt sanayisinde dolgu elemanı olarak, seramik endüstrisinde seramiklerin ısı yalıtım değerlerini arttırmada, pürüzlü seramik ve absorbsiyonlu seramik tanelerinin imalinde, gübre imalinde topraklanmayı önleyici katkı olarak, asfaltlarda bitüm kusmayı önleyici katkı olarak, ağır ve kirli ortamlarda yağ vs. akışkanları absorbe edici malzeme olarak, tavuk çiftliklerinde taban sergisi olarak, kaymaz tip oto lastik yapımında, farklı süs eşyalarının pürüzlülüğünün giderilmesi ve cilasında parlatıcı olarak, tarım ilaçlarının toz halde kullanılmasında taşıyıcı eleman olarak, su, atık su arıtma ve hava temizleme teknolojisinde katkı elemanı olarak kullanılmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra pomza üzerine endüstriyel alanlarda yapılan yeni araştırmalarda vardır. Bunlardan bazıları ise; yiyecekleri hijyenik ortamda koruma amaçlı, geçirgen film üretiminde, hijyenik ortamda yiyecek saklama kabı imalinde, polimer dolgulu fastfood paketleme malzemesi imalinde, silikondioksit imalinde, zeolitlerin hidrotermal sentezinde, tarihi eserlerin dıs yüzeylerinin püskürtme metodu ile temizlenmesinde, gaz geçisli ve sıvı tutucu agregaların imalinde, hafif termoplastik reçine esaslı kalıpların yapımında, emprenye edici malzeme imalinde, pomza ile agarose jelinden DNA'nın geri kazanımında, granüler nem emici ve geri verici malzeme olarak, granül veya monolitik formlarda silikon kaplamaların imali ve geliştirilmesinde, konsolidasyona müsait inşaat  alanlarına ait zeminlerini iyileştirilmesi ve su drenajında, protein emici malzeme imalinde, yazıcı mürekkebi imalinde, pvc kaplamada dolgu malzemesi olarak, uzay teknolojisinde yüksek ısıya dayanıklı seramik ve kabin camı imalinde, otomobil endüstrisinde ısı ve ses yalıtımında dolgu malzemesi olarak kullanımı araştırılmaktadır.

Surbims İletişim : 90 (384) 218 33 11
www.surbims.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder